Pages

Friday, July 16, 2010

Aduh...aku keracunan makanan...

Gejala-gejala keracunan

* Rasa loya dan muntah-muntah

* Sakit Perut

* Cirit-birit

* Demam

* Sakit kepala

Langkah-langkah mengelakkan keracunan makanan

~ Pastikan tangan benar-benar bersih sebelum menyiapkan makanan, ketika memasak dan selepas selesai menyediakannya.

~ Cuci sebersihnya tangan sebelum makan.

~ Jangan biarkan makanan terdedah kerana takut dicemari kuman bakteria penyebab keracunan.

~ Jaga makanan agar kekal panas dan makanan dingin tetap sejuk.

~ Elak makan berisiko terutama yang sudah melebihi 4 jam.

Hati-hati memilih makanan ketika membeli-belah

> Periksa tarikh luput. Jangan beli yang dah tamat tempoh.

> Lihat label makanan untuk melihat jika terdapat kandungan allergen (penyebab alergi) dan mengetahui khasiatnya.

> Hindarilah makanan yang tampak busuk atau basi serta yang telah bertukar warna.

> Alak dari membeli makanan dalam tin yang telah rosak atau kemek.

> Elak dari membeli makanan berisiko tinggi atau beku yang diletakkan di luar peti pembeku.

> Beli makanan di tempat yang bersih.


Bakteria yang menyebabkan keracunan membiak dengan cepat.
Lebih dari 2 juta bakteria boleh didapati di dalam makanan hanya dalam tempoh 7 jam.


Antara makanan yang paling mudah dijangkiti bakteria ialah:

=> Daging, daging ayam dan daging itik

=> Produk tenusu

=> Telur

=> Nasi

=> Makanan laut

=> Pasta yang sudah dimasak dengan sala
d


Jaga kebersihan, elak keracunan...

No comments:

Post a Comment