Pages

Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Monday, June 28, 2010

Budak kencing malam...

"Kencing malam"??...
Kenapa "kencing malam"??...
Alamak.....Basah la.....

Budak2 biasa la...
Ada ke orang dewasa yg kencing malam?....
Oooppsss...rahsia...malu....


Masalah "kebasahan" atau "kencing malam" masih menjadi biasa bagi kanak-kanak yang berusia 6 hingga 8 tahun.

Kencing malam atau nama lainnya enuresis terjadi disebabkan beberapa faktor seperti ketidakstabilan emosi, ketidakmatangan otot pundi kencing dan perubahan gaya hidup.

Masalah kencing malam ini disebabkan otot pundi kencing belum matang yang tidak kuat menahan kencing sepanjang malam sehingga ia keluar tanpa disedari.

Ada di antara ibu bapa yang merasa runsing apabila masalah ini sering berlaku di kalangan anak-anak mereka.

Bagi mengatasi masalah ini, ibu bapa perlu memahami keadaan anak masing-masing selain memberi sokongan kepada mereka. Kebanyakkan ibu bapa cenderung memarahi juga ada yang turut memukul dan menghukum anak mereka. Namun, itu bukanlah cara yang terbaik untuk mengatasi supaya anak-anak tidak kencing malam.

Berikut adalah tips daripada Pusat Psikologi Malaysia untuk mengatasi masalah kencing malam..

Memastikan jenis masalah pembasahan.
Melatik anak-anak dengan mengejutkan mereka selepas dua atau 3 jam selepas tidur untuk ke tandas. Cara ini dapat mengurangkan kekerapan kencing malam.

Pertimbangkan setiap komplikasi psikologi.
Terangkan kepada anak anda bahawa kencing malam adalah perkara yang biasa berlaku pada kanak-kanak yang seusia dengan mereka. Jangan salahkan atau menghukum mereka. Kepada ahli keluarga yang lain, jangan ada di antara mereka yang mengejek. Ajak mereka menukar cadar yang basah supaya dia tahu kepayahan anda untuk melakukannya.

Mengukur kapasiti dan fungsi pundi kencing
Buat latihan regangan pundi kencing kerana ia dapat membantu anak anda dan meningkatkan masa untuk membuang air kecil waktu siang hari. Cara ini membolehkan pundi kencing meregang sekali gus mampu menahan kencing pada waktu malam.

Mencatat kekerapan
Anda perlu mengambil tahu kekerapan anak anda membuang air kecil dan besar. Pastikan anak anda membuang air kecil terlebih dahulu sebelum masuk tidur.

Kurangkan pengambilan air
Elakkan anak anda minum air dengan banyak dua jam sebelum tidur, dan lindungi tilam dengan meletakkan plastik di bawah cadar.

Semoga kita semua dapat mengatasi masalah
budak kencing malam....
No comments:

Post a Comment