Pages

Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Thursday, July 28, 2011

Bangau Oh BangauLayan nampak..
Bestkan? comel adik2 kat dlm klip tu..
Teringat masa kecik2 dulu menyanyi lagu nie..

Layan2 juga..
Tp lagu nie..

> sentiasa membuat seseorang mencari ALASAN atas sesuatu perkara yg berlaku
> memaparkan org yg suka menunding jari mencari kesalahan org lain
> menceritakan org yg x mengaku kesalahan sendiri sebaliknya menyalahkan org lain.

Jgn jd seperti watak2 yg terkandung dlm lagu nie..
di mana semuanya meletakkan sesuatu kejadian yg berlaku kpd org lain..
Jadi la seperti ular , watak last dlm lagu ini yg mengakui kesalahan sendiri dan tidak menunding jari kpd yg lain..

Walaubagaimanapun, yang baik jadikan tauladan, yg buruk jadikan sempadan


UNTUK RENUNGAN


Erti Hadis: Daripada Abu Hurairah r.a bahawasanya Rasulullah saw. bersabda: “Jika ada seseorang berkata: “Orang ramai (sekarang ini) sudah rosak”, maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka”. [H.R. Muslim]

Keterangan:

Imam Nawawi ketika menulis hadis ini dalam kitab Riyadhus-Shalihin Beliau memberikan penjelsan seperti berikut:

“Larangan semacam di atas itu (larangan berkata bahawa orang ramai telah rosak) adalah untuk orang yang mengatakan sedemikian tadi dengan tujuan rasa bangga pada diri sendiri sebab dirinya tidak rosak, dan dengan tujuan merendahkan orang lain dan merasa dirinya lebih mulia daripada mereka.Maka yang demikian ini adalah haram”.

“Adapun orang yang berkata seperti ini kerana ia melihat kurangnya perhatian orang ramai terhadap agama mereka serta didorong oleh perasaan sedih melihat nasib yang dialami oleh mereka dan timbul daripada perasaan cemburu terhadap agama, maka perkataan itu tidak ada salahnya”.

“Demikianlah yang dijelaskan oleh para ‘ulama dan begitulah cara mereka menghuraikan permasalahannya.Di antara ‘ulama yang berpendapat begitu ialah Imam Malik bin Anas, al-Khath-Thabi, al-Humaidi dan lain-lain”.

“Hadis ini sengaja diletakkan di peringkat awal ini supaya menjadi suatu peringatan kepada kita bila menghuraikan hadis hadis akhir zaman seperti apa yang dituliskan disini yang banyak mendedahkan tentang kemunduran umat islam dan kemerosotan moral mereka. Oleh kerana itu apabila kita cuba mengaitkan hadis-hadis tersebut dengan realiti umat islam dewasa ini, maka janganlah kita merasa bangga dan ‘ujub dengan diri kita sendiri bahkan hendaklah kita menegur diri kita masing-masing dan jangan suka menunding orang lain.Walaupun hal kerosakan moral umat Islam dewasa ini yang diketengahkan, biarlah pendedahan itu di dalam bentuk yang sihat, dengan perasaan yang penuh belas kasihan dan rasa cemburu terhadap agama, bukan dengan perasaan bangga diri dan memandang rendah kepada orang lain.

Mudah-mudahan Allah swt dengan limpah kurniaNya mencucuri kita rahmat, taufiq dan hidayah.

Amiin.
No comments:

Post a Comment