Pages

Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Wednesday, August 10, 2011

Pelajar Malaysia cedera diserang


Asyraf Haziq, seorang pelajar Malaysia menjadi mangsa diserang dan disamun oleh sekumpulan belia lelaki yg terlibat dlm rusuhan di London.


Ketika kejadian, Asyraf, 20, pelajar tahun pertama pengajian perakaunan tajaan MARA di Kolej Kaplan sedang menunggang basikal dengan rakannya untuk berbuka puasa di rumah rakan mereka. Beliau yang patah gigi dan bengkak pipinya dihantar ke Hospital Royal London untuk dibedah.

Kejadian itu dirakam oleh org awam dan disiarkan di dlm YouTube.Rakaman ini menunjukkan Asyraf terduduk selepas diserang dengan mulutnya berdarah. Tidak lama selepas itu, sekumpulan pemuda datang membantunya sambil beberapa daripada mereka membuka beg yang dibawanya dan mencuri dompet serta telefon bimbitnya. Seorang pemuda kemudian dilihat meninggalkan tempat kejadian menunggang basikalnya.

Rusuhan bermula di London tiga hari lalu selepas seorang lelaki ditembak mati oleh polis di Tottenham, utara London dan merebak ke banyak bandar. Rusuhan turut berlaku di Bayswater yang menempatkan Malaysia Hall, tetapi hanya kejadian kecil berbanding di tempat lain.

Semoga rakyat Malaysia yg ada di sana selamat dan kejadian ini tidak berulang lagi.


1 comment: