-> Untuk menghasilkan tenaga.
-> Bagi memastikan agar sel darah merah sentiasa sihat.
-> Untuk menghasilkan hormon tubuh.
Sumber-> Hasil tenusu, daging, sayuran hijau seperti brokoli, asparagus dan bayam.
Vitamin B3
(Niacin)
-> Bagi menghasilkan tenaga.
-> Penting untuk proses penghadaman, peredaran darah dan fungsi saraf.
-> Menambah selera makan.
Sumber
-> Haiwan ternakan, ikan, bijirin, kekacang kering dan kacang pis.
VITAMIN B5
(Asid Pantothenic)
-> Untuk menukarkan makanan kepada tenaga.
-> Sangat diperlukan untuk penghasilan hormon penting, vitamin D dan sel darah merah.
Sumber-> Dalam hampir kebanyakkan makanan.
VITAMIN B6
(Pyridoxine)
-> Membantu menukarkan makanan kepada tenaga
-> Mengekalkan tahap kesihatansel darah merah.
-> Menghasilkan antibodi.
-> Mengekalkan fungsi saraf.
-> Meningkatkan sistem imun badan.
-> Membantu mengelakkan penyakit jantung.
Sumber-> Haiwan ternakan, ikan, telur dan bijirin
**Pengambilan vitamin B6 dalam dos yang tinggi boleh menyebabkan kesukaran menyeimbangkan tubuh dan kecederaan pada saraf.
VITAMIN B12
(Cobalamin)
-> Mengeluarkan tenaga daripada makanan.
-> Memastikan sel darah merah dalam keadaan baik.
-> Membantu mengekal sistem saraf tubuh.
-> Meningkat sistem imun tubuh.
-> Membantu mengalakkan masalah jantung.
Sumber-> produk tenusu, daging tanpa lemak, ikan, haiwan ternakan dan telur.
BIOTIN
-> Untuk memproses lemak, protein dan karbohidrat semasa metabplisme.
-> Membantu memindahkan karbon dioksida.
Sumber-> keju, hati lembu, bunga kubis, cendawan, telur, dada ayam, salmon dan bayam.
VITAMIN C
-> Membantu menyembuhkan luka.
-> Menguatkan salur darah.
-> Membina rangkaian tisu badan.
-> Menyihatkan gusi dan membentuk gigi serta tulang yang kuat.
Sumber-> Buah-buah sitrus, strawberi, bayam, tomato, kentang, kiwi, jambu batu dan pasli.
KALSIUM
-> Untuk menyokong tulang, gigi dan tisu otot.
-> Mengawal degupan jantung, fungsi saraf dan pembekuan darah.
Sumber-> Produk tenusu, susu soya, salmon bersama tulangnya, sayur-sayuran hijau seperti brokoli.
KARBOHIDRAT-> Membekalkan makanan pada tubuh,
-> Penting untuk keseimbangan makanan harian.
Sumber-> Buah-buahan, sayur-sayuran, nasi, roti dan bijirin.
KOLESTEROL -> Bagi membina sel-sel membran dan hormon. LDL yang dikenali sebagai Low Density Lipoprotein dianggap sebagai kolesterol jahat kerana terlalu banyak di dalam darah boleh menyebabkan masalah jantung.
-> Manakala HDL atau High Density Lipoprotein dianggap kolesterol baik kerana membantu menghapuskan LDL.
Sumber-> Daging, haiwan ternakan, ikan, produk tenusu dan telur.
VITAMIN D
-> Membantu tumbesaran tulang dan menguatkan gigi.
Sumber-> Susu, kuning telur dan ikan seperti
hering, kipper dan
mackerel.
VITAMIN E
-> Bertindak sebagai antioksida berkesan untuk melindungi membran sel.
-> Penting untuk sel darah merah.
-> Membantu pernafasan dan melindungi paru-paru daripada pencemaran.
Sumber-> Minyak sayur-sayuran, sayur-sayuran hijau, biji benih, kekacang, makanan laut, epal, lobak merah dan saderi.
ASID LEMAK OMEGA 3 DAN OMEGA 6 -> Untuk membina membran sel, hormon dan prostaglandin.
Sumber-> Minyak sayur-sayuran seperti canola, walnut, jagung, kacang soya dan minyak ikan.
SERAT-> Untuk merendahkan tahap kolesterol dan gula dalam darah.
-> Membantu sistem perkumuhan.
-> Mampu mengurangkan masalah jantung, barah kolon dan diabetis.
Sumber-> Buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin.
FOLATE
-> Membantu tumbesaran dan pembahagian sel.
-> Mengurangkan risiko kecacatan semasa bayi dilahirkan.
-> Penting untuk sel darah merah.
-> Dperlukan untuk pembentukan asid amino.
Sumber-> Sayuran berdaun hijau, kekacang kering, hati, haiwan ternakan, bijirin diperkaya dan oren.
Florida
-> Untuk kesihatan gigi.
Sumber-> Teh, ikan bersama tulangnya, makanan yang diproses.
Glukosa
-> Gula ringkas yang merupakan sumber utama tenaga dalam tubuh.
Sumber-> Semua jenis karbohidrat yang dipecahkan kepada gula ringkas dan diangkut sebagai glukosa dalam darah. Karbohidrat boleh didapati dalam buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan produk tenusu.
IODIN
-> Menghasilkan hormon tiroid yang mengawal metabolisme.
Sumber-> Udang kara, udang kecil, roti dan susu.
BESI
-> Menghasilkan hemoglobin dalam darah dan myoglobin dalam otot yang berfungsi membekalkan oksigen kepada sel-sel tubuh.
Sumber-> Daging, ikan, haiwan ternakan, telur, bijirin dan sayur-sayuran berdaun hijau.
** Zat besi tambahan walaupun dalam amaun yang kecil boleh menjadi toksik kepada kanak-kanakPROTEIN
-> Untuk memastikan tubuh dapat menjalankan sehala fungsi dengan baik.
Sumber-> Daging, telur, produk tenusu, kekacang, bijirin dan sayur-sayuran.
ZINK
-> Penting untuk tumbesaran tubuh yang normal dan sistem imun tubuh.
-> Membantu mengekalkan tahap kesihatan kulit, rambut dan tulang.
SumberDaging, Hati, tiram, telur dan produk tenusu.
Dengan perkongsian maklumat ini sama2 lah kita mendapat manfaat dari apa yang kita makan sehari-harian..