Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Thursday, September 30, 2010

Lady Gaga nk beli istana?..


Penyanyi Lady Gaga nk beli istana?...

Lady Gaga dikatakan ingin mengikuti jejak langkah Madona kerana berhasrat utk memiliki kediaman di luar bandar United Kingdom. Seorang temannya berkata beliau mmg mengimpikan utk membeli sebuah istana di kawasan utara England.

Lady Gaga juga dikatakan telah jatuh cinta dgn Britain apabila mengakui menggemari makanan tradisional negara itu spt ikan & kentang goreng serta meminati pemuzik Inggeris.

Penyanyi hit Alejandro itu dilaporkan meninjau peluang membeli hartanah di pulau eksklusif Martha's Vineyard di luar Massachusetts minggu lalu.

Tuesday, September 28, 2010

Houuggghhhhaaaa....

Houuggghhhhaaaa....
mengantuknya...tersangap2 dr td..
mata nie kejap kecik..kejap beso...
mcm x bleh nk angkat kelopak mata nie...

Nie smua gara2 buah hati ku...kwang..kwang..kwang..jgn slh tafsir....
Nie anak punya hal..lambat betul dia tido..
Aku nie dh terlena smp dh sedar balik..

Sedar2 jer aku tengok dia tgh mengumbas mainan dia dlm rak bertingkat dlm bilik dia tu..
bersepah2..
bila dia sedar aku tgh tengok dia..apalagi dia pun mintak nk makan..
Ya Allah..dh pukul 11.30 mlm kan...
Aku pun bubuhkan nasi ngan lauk, bg air suh dia mkm. Sambil tu aku baring2 jap kat tepi dia..
" bu, nk lg.." slow2 aku bangun g dapur...

Dkt2 kul 12.00 mlm baru dia tido..
Kul 4.30 pg aku dh terjaga..sahur. Nk pose 6..
So, sbb tu bila g keje dh tersangap2...

Ikon Anti Aedes - Pak Nil

Sapa yg tak kenal dgn Pengacara Nombor 1 Negara, Aznil Hj Nawawi..
Pak Nil tlh di pilih sbg ikon anti aedes sempena kempen "Ganyang Aedes" yg dilancarkan oleh Kementerian Kesihatan dlm usaha mencegah demam denggi..

26 Sep 2010 (Ahad), Pak Nil tlh dtg ke Desa Rejang utk kempen "Ganyang Aedes"..
Ramai gak yg turun ke bawah flat..
tak tau la yg turun tu nk join gotong-royong atau semata2 nk tengok Pak Nil..

sempat gak amik gambar sementara tunggu lif
Aina seawal2nya bangun. Nk tengok Tom Tom Bak kata nya...

Pak Nil yg sentiasa mesra dgn anak2

sibuk melayan

Pak Nil ada duit raya


Hensem tak??...

Tp yg sedey tu x dpt nk amik gambar skali dgn Pak Nil...
Hu..hu..hu...

Kontest : "Teka duit syiling 50 sen"

Pagi nie terbaca & terlihat langsung teruja nk join kontest anjuran Elyies...
Lg pun dh lama x join sebarang kontest..
Ttp nk mencuba nasib walaupun x pernah dpt hadiah..huhuhu...

Nk join klik banner kontest di atas

Syarat nya x la susah mana..

1. Terbuka kpd semua blogger yg mengetahui atau terjumpa atau terbaca atau terikut atau sebagainya mengenai blog nie... ->> yezzz....

2. Jadi follower kpd blog penganjur...->> udah...

3. Add link blog penganjur kat blog u all... ->> beres...

4. Add banner kontest di side bar blog u all... ->> juga sudah

...kira..jgn x kira...

Jawapan nya : RM 98.00

Sunday, September 26, 2010

...baru ku tahu bagaimana rasanya kehilangan anak...

Pada n3 yg telah sudah miss annaz dah citer pasal my little princess hilang waktu Maghrib..

Bagaimana rasanya pd ibubapa yg kehilangan anak mereka?..
Apa reaksi mereka?..

My little princess hilang lg..!!!!
Baru ku tahu bagaimana rasanya mereka yg kehilangan anak..
1001 mcm rasa yg tak terhingga..
resah gelisah, panik, risau, rasa nk meraung, nyawa rasa di bawa pergi...

Kejadian berlaku ketika kami 3 beranak menghabiskan masa window shopping kat Care4..
Sudah sarapan, my little princess nk main kat playground, ajak la my hubby cari brg dapur..
Amik troli dulu..kebetulan troli tu tmpt dia dkt ngan video game..
Apa lagi si kecik mintak nk singgah kat situ..
Kami kata jap lg la..beli brg dulu..moncong la dia..
Kami pun beredar & si kecik ikut dr belakang..
sambil2 tu kami tengok2 kedai hp kat situ sambil menjeling tengok dia yg mengekori dr belakang..

Selang 3 minit jer bila toleh lg sekali dh hilang...
Puas kami cari..target dia msk kat video game..cari2 x der..
cari kat kedai buku pun x der...
tanya kat guard x nampak, tanya kat service counter pun x der..

Aduh!!!gawat nih...
Aku suh hubby cari kat dlm, aku tunggu kat luar manalah tau dia akan menuju ke situ..
Aku rasa org yg kat situ mest perasan muka aku cemas semacam..
Lantak dorang la....

Jap lg my hubby keluar ckp dh jumpa..
masa tu aku rasa nyawa yg hilang mcm masuk balik...
aku peluk erat dia & bagi nasihat spy x ulangi lg...
aku hampir menitiskan air mata...

Rupa2 nya dia dh mendahului kami msk ke dlm & terus ke bahagian mainan..nk main basikal katanya..

Tak dpt aku bayangkan sekiranya x dpt berjumpa dgn satu2 nya zuriat yg aku ada...
Aku amat2 bersyukur dia masih selamat bersama kami...

Tp masa tu la segala yg dia mintak smua tertunai..
nk aiskrim dpt, nk apa pun dpt..
Keju yg dia mintak dh berhari2 pun terus jer belikan...

Pengajarannya :

-> Jgn biar anak lepas dr pegangan bila berada di tmpt org ramai..
-> Jgn leka bila bwk anak pergi shopping..

Apa yg penting :

"HARGAI ORG YG KITA SAYANG..
SBB BILA KEHILANGANNYA BARU KITA TAHU BAGAIMANA RASANYA SEBUAH KEHILANGAN..."

Thursday, September 23, 2010

Mata sakit?..Sakit mata?..

Mata sapa cantik angkat tangan...!!!!
Ada yg angkat tangan ker??...

Sapa lg nk puji melainkan diri sendiri, kan?..


Mcm2 cara org guna nk cantikkan mata..

pakai mascara, eye shadow, eye liner, contact lense yg mcm2 color... Mata klu dh cantik tk guna gak klu tengok mende2 yg tak berfaedah.. tengok la benda2 yg baik2, ok..

Stop la citer pasal nk cantikkan mata u all..

skarang nie nk citer pasal bila sakit nk wat per...


U all ada tak petua camner nk atasi atau nk hilangkan sakit mata?..

Mata bila dh sakit..alahai..
yg dh pernah kena tau laaa...


Kenapa sakit mata...???
Pertama sbb sakit mata tengok org..
dlm erti kata lain x puas hati...tak baik tau...


Lain2 sbb masuk habuk..

Sbb yg x sedap nk citer, skodeng org uu..uukk (b_ _ _k)..
Dh meleret2 dh nie..

Sebenarnya nk citer petua nk hilangkan / nk atasi mata yg sakit..


Pertama, beli jer eye more kat kedai. Titis kat dlm mata yg sakit..


Kedua, susu ibu bleh menjadi sakit mata.
Susu tu titiskan dlm mata yg sakit...

Tanya la sapa2 g sudi nk bg susu dia kat u all..
ha..ha..ha..


Ketiga, cara nie agar kotor skit..
nie pun petua org2 tua...ini cara yg paling mudah la..

u all sakit mata yg sebelah kanan ke kiri??..

caranya, buat jari anda isyarat tunjuk..pas tu cucuk mata anda...
ha..ha..ha..acah jer...
korek lubang hidung anda bertentangan dgn mata anda yg sakit...
jgn smp kuar bijih2 timah yg setambun tu yer...

selawat 3 x..sapu pada mata yg sakit...
Senang ajer...

Ok, sekian la saja..

lepas nie klu ada di antara u all yg terkena penyakit nie, bleh la gunakan petua2 di atas...

Tuesday, September 21, 2010

Pameran Ular Lawan Ular Muzium Negara

Hari Khamis yg lalu sempena cti Hari 1 Malaysia, miss annaz sempat berkunjung ke Pameran Ular lawan Ular di Muzium Negara..
Cuti2 bila ada luang masa baru la dpt berkunjung ke tmpt2 cam nie..

Miss annaz pergi ke sana bersama my lovely hubby, my cute princess & 2 org adik, Diya & yg sorang nie mesti ada yg mengenali beliau..sapa lg klu bkn
ms. anne..

Ms. Anne & Diya

Posing jap kat dinding siarkaki bangunan ruang pameran...


Sebelum masuk ke ruang pameran yg menempatkan hampir 100 ekor ular, sempat gak berposing kat replika ular depan kaunter tiket...


Ms. anne bersama anak buahnya yg manja...

Masuk jer kat ruang pameran dh nampak satu bilik kaca khas yg menempatkan 100 ekor ular berbisa...
Dlm tu ada TV lg & terpasang filem Hindustan...ular yg tengok ker??..
bukan..kat dlm bilik tu la Ratu Ular tinggal bersama 100 ekor ulat berbisa itu..
masa nie Ratu Ular tu x der..tak tau la ke mana.
Ular tu bermaharajalela la..merayap merata2...


my hubby sempat bergambar..

Mcm2 jenis ular yg dpt kita lihat kat sana...
Tarikan utama seekor ular sawa batik sepanjang 25 kaki dan berat hampir 80 kg..

Seekor ular tedung yg agresif...

nasib baik dlm kaca..

Ular color hijau nie kecil & comel..
Tak tau nama apa tp mmg cute..

merenung ular2nya..

akhirnya dpt gak snap gambar Ratu Ular..
cun melecun rupanya Ratu Ular nie..

Dah habis tengok pameran tunggu plak utk tengok persembahan ular..
Terjerit2 penonton bila diacah2 dgn ular..



besar betul ular sawa nie..

Ada gak amik video tp ssh nk upload...

ok..sekian sahaja..


Friday, September 17, 2010

Lady Gaga & Baju Dagingnya...

Lady Gaga yg pelik....
Pelik?..kenapa?..

Aku mmg kurang mengenali @ kurang ambil tahu ttg selebriti nie...
Tp aku sedikit tertarik dgn penampilan Lady Gaga masa MTV Video Music Award 2010..
Masakan tidak pelik selalunya yg kita tahu daging utk buat juadah pembuka selera..
Selebriti nie pelik skit sbb sanggup guna daging utk ttp susuk tubuh masa pergi amik award..
Kasut pun dr daging & aksesori kat kepala pun daging gak...


Tak hanyir ke?...tk loya ker org lain ddk sebelah dia?...
Aku tengok pun dh skit meloyakan...

Agaknya itu la istimewanya Lady Gaga...
Aku slalu tengok gambar2 dia yg agak2 seksi...bukan agak lagi...& sedikit pelik...
Tp yg ini mmg kreatif tp x pernah buat dek org...

Lady Gaga..Lady Gaga...

Wednesday, September 15, 2010

Abby Abadi tuntut hutang

Kisah Norman Hakim & pasangannya Memey Suhaiza yg ditangkap khalwat sudah cukup menggegarkan peminat seni tanahair.
Kini mereka slamat mengikat tali pertunangan pd raya keempat di mana majlis berlangsung di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi...
Bukan main ramai rombongan keluarga Norman...hampir 60 org saudara-mara dr Johor & Kuantan yg mengisi 13 kereta...

Meriah betul tu...

Wahhh...jd gak mereka nie...ok la tu...x der la org nk mengata lg...


Lain plak kes nya dgn bekas is3 si Norman Hakim, Abby Abadi...

Terkejut bila tahu rupa2nya dh 8 tahun kahwin & dh bercerai pun, hutang lama x lunas lg..

Abby nk tuntut wang hantaran kahwin sebanyak RM 11,111.11 yg sepatutnya Norman bg masa kahwin dulu...apa kes??...
Bila dh mcm nie baru timbul mcm2 cerita...

Hai, Norman..mcm mana nie..??
Nk beris3 lg tp hutang lama lunas dulu...he..he..he..



Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam smua...
Haa...mcm mana berhari raya?..
Seronok tak? tentu seronok bila bersama keluarga tercenta...

Miss Annaz smlm dh start bertugas...tak amek cti lama...
Walaupun dlm masa yg singkat, mmg terasa keseronokan bila bersama ayahanda bonda & adik2 serta sanak saudara..

Pepagi raya dh excited bangun awal, walaupun tunggu org dtg takbir raya smp jam 4.00 pg...
mandi2...siapkan sarapan..
bila smua dh siap, bermaaf2an lah terutama kpd suami & ayahanda bonda serta adik-beradik...
& then sarapan..
abiz tu kuar g rumah mertua plak...itu la rutin tiap2 thn..

Thn nie x byk jln raya...cuma ziarah keluarga terdekat jer...

Dikesempatan ini miss annaz nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir & batin
Wassalam...

Wednesday, September 8, 2010

Aku keje lagi...

Mood raya semakin tiba..pejabat dh lengang..x ramai yg keje..
aku masih tercongok kat meja nie..
yg ada pun dh x der keje, syarat hadir tugas..

Aku???...
sama gak mcm dorunk..
tp harie nie paling seronok sbb nk berangkat ke kg halaman menemui ayahanda bonda tercenta...
persiapan dh diatur, duit raya dh tukar...angpau dh tersedia..
baju dh siap, kuih pun dh beli...thn nie x wat kuih sendiri..

Alamak...lagu raya berkumandang di radio terpasang dikala ini...
Semakin berkobar2 semangat nk raya..
tp di kala ini juga kami warga kerja kat sini berdukacita di atas pemergian rakan sekerja kerana sakit jantung...
Sedih & sayu sbb hari lebaran semakin hampir..mcm manala keluarga arwah menghadapi saat2 umat Islam meraikan hari kemenangan ini..
Al Fatihah buat arwah & takziah buat keluaga beliau..

Kepada yg akan berangkat & sedang dlm perjalanan pulang...
semoga perjalanan kalian selamat, pandu cermat, jiwa selamat, ingatlah org tersayang...
Kepada yg x dpt cuti, selamat menjalankan tugas..

Akhir kata..
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Tuesday, September 7, 2010

Kerang & babi...

Apa yg anda fikirkan bila tengok gambar nie...
Menjijikkan?..mual?..marah?..

Tempat proses kerang berjiran dgn tempat penyembelihan daging babi di Pasar Chow Kit...

Menurut penjajanya yg kerang2 tersebut dibersihkan terlebih dahulu sebelum dijual kpd pelanggannya..

Mmg la dibersihkan tp ttp kotor & haram pd org yg Islam..

Malah, tmpt penyembelihan babi tersebut bukan hanya berdekatan dgn tmpt proses kerang, ttp dekat dgn tmpt penyembelihan ayam...

Eeeiiii...jijik sungguh...

Bulan puasa..anda jimat atau membazir?..

Di bln puasa nie kita digalakkan berjimat-cermat & jgn membazir..jimat ker...?
Klu difikir2kan rasa2nya belanja lg lebih dr bln2 yg lain..kenapa?
Iye la..slalu klu mkn mlm x der kuih, x der bubur, x der air manis2..Tp di bulan pose nie mcm2 ada..
Di bazar Ramadhan tu mcm2 dorunk jual, yg x der di hari biasa pun ada..
kuih beraneka jenis, puding, agar2 berwarna-warni, pelbagai juadah yg dijual x terkira byknya..
Yg membeli..x kata orang, sendiri pun sama..kat tangan tu dh penuh, mata meliar lg x tau nk cari apa..
Nah..bila pulang ke rumah..dh x termkn...
nk tau, smua?...bulan pose nie , tong sampah, bakul sampah tu kenyang smp termuntah2..

Sisa makanan yg dibuang telah mencecah 9,000 tan sehari!!!
Ini menggambarkan sikap membazir rakyat Malaysia yg kerap berbelanja mewah ketika membeli juadah berbuka & juadah Aidilfitri ttp akhirnya dibuang ke tong sampah..

Jumlah kutipan harian dianggarkan lebih 20,000 tan dgn Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara menjangka bertambah kpd 30,000 tan sehari menjelang 2020. Drpd anggaran 20,000 tan sisa epepejal dibuang setiap hari, 45 % adalah sisa makanan, 24% plastik (4,800 tan), 7% kertas (1,400 tan), 6% bhn logam (1,200 tan), 3% kaca (600 tan) dan lain2..

Byk kan?...bila difikirkan kembali mmg betul pun..kenapa miss annaz kata begitu?..
Kat tmp miss annaz tinggal sekarang nie pun ckp nk dijadikan cth..
bln2 biasa, tong sampah kat bwh flat nie ok jer...
bila dh masuk bulan pose, dn dh nk raya nie...Masyaallah...

Byk giler sampah? cleaner pun x terkemas sampah byk cam nie...
Sama2 la kita renungkan...
Kurangkan perbelanjaan, elakkan pembaziran...

Sumber rujukan : Berita Minggu, 5 September 2010 (Ahad)

Saturday, September 4, 2010

Contest Birthday Khalis

Hari nie terasa nk join satu contest..
Contest nie milik whiteymommy..
tp x der sapa2 tag pun, ini pun tau sbb visit kakyong..
kakyong pun join contest nie..
so sbb tertarik dgn contest nie, apalah salahnya mencuba nasib kan?..

Selak2 blik pic album, so jumpa la gambar Aina pakai baju putih nie..
byk gambar pakai baju nie, tp nie la yg miss annaz pilih..

..Comel tak?..

Nama penuh dia, Nurul Aina Batrisyia
panggil Aina ataupun Adik...
Umur dia 5 tahun 5 bulan

Untuk maklumat selanjutnya klik la foto budak comel kat bawah nie..

@
@
@
Miss Annaz nk tag contest nie buat 3 org..

> Miss. Anne
>Cik Aini
> Cik Ida Daiya

Oh! Ular..oh! Katak..

Baru sudah kemas rumah..raya dh dekat.. Cuci cermin, turun langsir...setahun sekali..hik..hik..hik..
Nie dh bleh releks..update blog jap..

Nie nk citer skit..citer lawak..lawak ker?..lawak la sangat!!!

Citer nie x der kene mengena dgn yg hidup atau pun yg tlh meninggal dunia...

Citer bermula di sebuah hutan..ceewahhh...
Ada 2 org sahabat tengah berkhemah kat dlm utan.. tengah releks & sembang2 sbb dr td dok jln x henti2.. Sembang punya sembang...tetiba si A berteriak..

"Ular..ular...", mcm takut pun ada, geli-geleman pun ada..
Yg si B nie terkejut..

"Katok..katok...", teriaknya dlm loghat utara..

..mereka berdua x der kena-mengena dgn ini citer...

"Bukan katak...ular..ular....", si A pelik la pulak..nak kata kwn pekak tak la pulak..


"Iya la..katok...",
teriak B..

Lalu begitu la selanjutnya smp bergaduh...
A dgn "ular" nya, B dgn "katok" nya

Mmg dh betul dh tu.. Maksud si B td suh ketuk jer ular td..
Si A mati2 ingat si B kata itu katak..


Kadang2 mmg ssh nk faham loghat org lain.. tp itulah uniknya masyarakat di Malaysia...

Friday, September 3, 2010

Cerita sedih empat beradik

Bulan Syawal akan menjelma tak lama lagi..
Kanak2 la yg paling seronok bila menjelangnya Hari Raya..
Dpt baju baru, dpt jalan raya, bleh mkn mcm2 juadah yg tersedia & yg penting dpt collect duit raya...
Smua tu dpt memberi keseronokan dan kecerian kepada mereka..

Tapi lain la pulak dgn 4 beradik di Kampung Mentara Baru, Merapoh, Kuala Lipis nie..
Mereka x dpt merasa keseronokan seperti kanak2 lain lantaran menjadi mangsa perceraian kedua org tua mereka.. Tapi nasib baik ada bapa saudara yg prihatin ingin menjaga mereka adik-beradik..

Mereka terlalu rindu akan kehadiran ibu bapa mereka..
Mereka kurang kasih sayang kedua org tua mereka..
Mereka tiada wang untuk membuat persiapan Hari Raya, apatah lagi utk membeli baju baru..

Kemana lah menghilangnya ibu bapa mereka?..Tidakkah mereka kasihan terhadap anak2 yg terpaksa menumpang belas kasihan org lain..

Harap2 mereka dtg lah menjengok anak2 mereka pada Hari Raya nanti, yekkk...

UTUSAN

Thursday, September 2, 2010

Anakku hilang waktu Maghrib..

Suatu petang menunggu azan Maghrib berkumandang menandakan waktu berbuka puasa telah tiba..
Aku spt biasa la..sibuk menyiapkan juadah berbuka..
Tikar dh dibentang di ruang tamu...meja mkn x der, al maklumlah..rumah ana sempit la...
Anakku pun turut serta tlg hidangkan juadah berbuka...

Bila dh tiba waktunya, my hubby pun ajak la anak kami mkn bersama..
"Adik nk mkn tak?"
"Aina kan puasa," jawabnya...
Kami hanya tersenyum dgn jawapan yg diberikan...
Sebenarnya tu taktik dia nk main komputer....
Kami pun mkn la berdua jer...

Selesai menjamu selera, my hubby bangun menuju ke bilik komputer..
"Aina...Aina," aku terdengar dia panggil si anak..
"Yang, anak mana?," dia tanya kpd ku
"Mana lg..dlm bilik la...,"
"Tak ada,"
"Cuba tengok dlm bilik dia..,"
"Tak de.."
"La.. mana pulak perginya?,"pelik gak..patut la x dgr bunyi komputer..
Selalu bkn main lg main game kegemaran dia...

Tiba2 aku terpandang sesuatu di bwh kerusi jati 3 seater..
Serta-merta aku ketawa terbahak2..
"Yang, mari la sini..tengok nie," aku panggil suamiku..
"Dia tidur bwh kerusi nie,"
My Hubby pun ketawa la sambil menggeleng2kan kepala...

Aduh..mana nk perasan tengah kusyuk layan tekak & perut yg dh seharian berpose..
Entah bila la di masuk bwh tu pun x tau la..
ha..ha..ha..

Berbuka puasa bersama anak yatim

Salam buat smua GB..
Selamat berpuasa

Bulan puasa nie dpt la kita berkongsi keperitan & kesusahan dgn mereka yg tiada keupayaan & kemampuan..
Bagaimana kesengsaraan & kesukaran saat2 menahan lapar & dahaga..Kesengsaraan mereka yg hidup dlm kemiskinan, kebuluran...Di negara kita yg kaya ini sukar nk jumpa yg kebuluranso, kegembiraan saat berbuka puasa ini dikongsi bersama dgn anak2 yatim dan mereka yg kurang kemampuan..

Time2 bulan puasa nie la, berbagai2 agensi kerajaan & korporat membuat majlis berbuka puasa dgn mengundang anak2 yatim, ibu tunggal & rumah penjagaan org2 tua..Pertama kali aku dpt merasa kegembiraan saat2 berbuka puasa bersama anak2 yatim dari Darul Shiffa, Taman P.Ramlee, Kuala Lumpur.

Sebelum tu aku amat teruja nk menghadiri Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak Yatim yg di adakan di pejabat KWSP cawangan Setapak.Balik jer dr kerja terus bersiap2..punya la seronok..

..siapkan puteri yg satu..dia nie suka glemer2..

...sempat klik satu pic sambil tunggu lif...

..tunggu waktu berbuka..

..dh siap dh tunggu disantap jer...

..menjamu selera setelah sehari berpuasa..

..mereka yg diraikan..

...lihatlah wajah mereka..sesungguhnya mereka memerlukan perhatian & bantuan..

...amik peluang bermesra dgn anak yatim..

..comelkan yg pakai tudung hitam tu?..umur dia 5 thn sama dgn puteri ku itu..
nama pun sama Aina...

Puas hati dpt berbuka puasa dgn anak2 yatim walaupun dlm keadaan yg sederhana..