Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Saturday, October 20, 2012

Bersauna Untuk Sihatkan Badan






Alhamdulillah..setelah beberapa kali bersauna sihat juga badan. Terasa ringan dan segar.
Annaz baru jer beli set sauna nie. Itu pun Incik Hubby yang syor untuk beli bagi kegunaan sendiri. Kalau kat luar kena keluar kos juga. Kalau dah ada sendiri punya bila-bila masa pun boleh buat.

Dalam tu macam-macam Annaz letak. Ada daun pandan, limau nipis, limau purut, halia, manjakani, bunga melur, serai..Sekali tengok dah macam tom yam daa...

Kelebihan Bersauna

  • Pembersihan kulit. Kulit menjadi segar, halus dan licin.
  • Menurunkan berat badan dan membantu pembakaran lemak dari luar.
  • Mengeluarkan toksid dari badan.
  • Mengurangkan kesakitan anggota badan, lenguh-lenguh dan sengal-sengal badan.
  • Meningkatkan kardiovascular.
  • Menghilangkan tekanan dan merehatkan tubuh.
  • Melancarkan peredaran darah.
  • Meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • Meningkatkan tahap metabolisme badan.
Manfaat mandi wap/sauna dibandingkan dengan aktiviti sukan :
  • Bersauna selama 15 minit mampu membakar 400-600 kalori.
  • Aerobics selama 30 minit membakar 400 kalori
  • Berbasikal selama 30 minit membakar 250 – 500 kalori.
  • Jogging selama 30 minit membakar 300 kalori
  • Berenang selama 30 minit membakar 400 kalori

* walaubagaimanapun, aktiviti sukan itu juga penting untuk kesihatan tubuh.

Kalau kawan-kawan berpeluang mempunyai set sauna sendiri, jangan lepaskan peluang itu sebab banyak juga kebaikannya pada yang tiada masa untuk bersukan.



Sunday, October 7, 2012

Kambing biri-biri kepala terbalik




Kambing biri-biri berkepala terbalik popular di laman YouTube.
Jom tengok Video ini..


Menakjubkan..


Saturday, October 6, 2012

Nak minta password..!!!

 
Yang selalu jadi masalah kat opis, bila dah banyak tangan memang bikin jahanam..
Komputer nie tak boleh lepa jer. Pasti ada yang akan menyambung penggunaannya. Lebih2 lagi bila tiada kata laluan... "password" la tu..


Bila tak dijaga, nie lah masalahnya..mcm2 virus yang bermaharajalela..
Yg susahnya tuan empunya pc la..nk wat keje pun tak bleh
so pc pun masuk lah workshop..

Oleh itu, lengkapkan lah pc anda dengan password..
Yang nk diceritakan pasal satu pc nie asyik jer rosak..
citer benar nie.
dah banyak kali hantar repair, tp masih perkara yang sama juga berlaku.
Kenapa agaknya?..sebabnya tak der password la..

So satu hari adalah sorang umat nie pun buat la password untuk pc tu lepas dah direpair..
Datang sorang lagi umat nie..yang selalu godek2 pc tu, duduk lah mengadap pc untuk buat hapa ntah..
buat2 tak boleh..

"Dah ada password ker? apa password nya?"
Tuan empunya pc pun tersenyum2 lah..kali nie kena kau..
"Passwordnya..."ABAH KAU"
"Menyesal aku tanya..baik aku blah"

Hahaha... tu jer ubatnya..
Agak2nya lah..sapa punya PC yang memakai password tu?..




Segmen Mialiana.com ~ Mari Berpantun

 Sudah agak lama tak join mana2 GA / segmen yang dianjurkan oleh rakan blogger..
Baru aje berkunjung ke Blog To Shout....Blog Till Drop. Ownernya join segmen nie. Nampak menarik, so Annaz nak try gak la..

Nie banner segmen tu..
Jom kita terjah

Cik Mia menjual pantun, Annaz akan beli..
Ini jawabnya..

Pantun Pertama

Malam-malam pergi ke kedai Nyonya
Kedai jauh naik kereta Waja
Andai Mia ingin bertanya
Apakah nama panggilan manja

Jawabnya

Bunga melati, bunga seroja
Cincin emas dibalas suasa
Soalan itu mudah sahaja
Annaz nama panggilan manja

Pantun Kedua

Kepala pening berpinar-pinar
Penat sungguh berlatih yoga
Jangan malu jawablah benar
Adakah bujang atau berkeluarga

Jawabnya

Buah nyiur buah kelapa
Siapa dia tuan empunya
Boleh ditegur, boleh disapa
Diriku ini sudah berpunya

Pantun Ketiga

Langit cerah indah warnanya
Ambil gambar rasa teruja
Ingin juga tahu statusnya
Sedang belajar atau bekerja

Jawabnya

Pergi bercuti di hari Ahad
Kurang panas cuaca redup
Tuntut ilmu hingga ke liang lahad
Cari rezeki tuntutan hidup

Pantun Keempat

Buat kopi pekat-pekat
Makan roti dengan tuna
Adakah jauh adakah dekat
Tinggalnya di negeri mana

Jawabnya

Puas menanti terasa lama
Ada sampan hilang pendayung
Kita berpijak di bumi yang sama
Di langit itu kita berpayung

Leganya semua pantun dijual sudah dijawab
Harap cik Mia berpuas hati akan jawabnya..
Mana yang terkurang harap dimaafi