Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Wednesday, August 17, 2011

Contest : Nostalgia lagu raya dan ANDA


Salam semua..
kali ini Miss Annaz memenuhi pelawaan dari abah khalisha untuk join contest anjurannya Nostalgia lagu raya dan ANDA.

Klik banner contest utk lihat syarat2 penyertaan.

Lagu Air Mata Syawal dendangan Datuk Siti Nurhaliza amat menyentuh perasaan. Alunan lagu yg sayu menggamit perasaan kerinduan kepada emak dan ayah di kampung. Ingin rasanya pulang segera untuk mengucup tangan kedua mereka sambil memohon ampun dan maaf di atas keterlanjuran yang lalu.

Mak, ayah..tunggulah kepulangan anakmu yang jauh..

Hayatilah lagu nie..



Bergenang air mataku...



Utk Yang Tua Sahaja..



Ada yang berminat?..
Pastikan yg tua2 jer..


SeekingArrangement.com adalah satu laman web di Washington yang mengatur janji temu utk lelaki tua yg mencari pasangan gadis muda.

Laman ini mendedahkan akaun bank si lelaki tua dan jumlah elaun bulanan yg boleh diberikan kpd seorang wanita. So, wanita bleh la pilih yg berkenan..

Lelaki yang berminat pula akan membuka akuan dgn bayaran AS$50 (RM149) dan tambahan sebanyak AS$1,000 (RM2,981) setahun.

Menurut pengasas laman web itu, Brandon Wade, mereka akan dipertemukan utk menentukan keserasian. Yang tua pantang tengok dahi licin mesti merenyam2 la..Nasib baik kat Malaysia x der menda2 sebegini..
Macam2 dunia...


Tuesday, August 16, 2011

SELAMAT JALAN DUNIA PONDAN - AZWAN ALI

Hari nie tibalah harinya di mana buku SJD Pondan by Azwan Ali berada di pasaran. Azwan Ali menulis tentang pengalaman dan perjalanan hidupnya di dalam buku ini. Penulisan ini 100% hasil karya Azwan Ali sendiri.

Adakah Azwan Ali benar-benar terjebak ke dunia pondan seperti yang digembar-gemburkan oleh ramai pihak? Sama2 kita cari kebenarannya di dalam buku ini.

Lagu Tema



Semoga Azwan Ali bebahagia dengan penghijrahannya itu. Semestinya perubahan yang baik itu memerlukan sokongan dari orang sekeliling..

Gambar twitter..

Nampak ceria Azwan dgn hasil karyanya..


Monday, August 15, 2011

Helmet Unik


Tak tau la samada korang nk pakai tak helmet yg cam nie..itulah kretiviti manusia..
Klu bagi kat aku?..ntah..belum tentu aku nk pakai lg coz nampak pelik sesangat. Simpan wat koleksi bleh la..

"Good" merupakan sebuah firma pengiklanan di Kazakhstan menghasilkan imej hiasan pada topi keledar dgn hiasan seperti buah tembikai, bola tenis, otak manusia, potongan rambut dan pelbagai lagi.




Nak tengok lagi barang rekaan "Good" yg kretif kreatif, klik SINI



Sunday, August 14, 2011

Produk Babi..


Awas kepada produk yg berlabel "This product contain subtance from porcine" bermaksud "Produk ini mengandungi bahan daripada babi". Juga kepada produk yang berlabel "The source of gelatin capsule porcine" bermaksud "Kapsul dari gelatin babi".

Adakalanya kita yang kurang prihatin kepada label sesuatu produk akan tertipu kerana label-label tersebut menggunakan istilah sains. Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi :-

  1. Pork - Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
  2. Swine - Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
  3. Pig - Istilah umum unutk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50kg.
  4. Hog - Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.
  5. Porcine :- Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber berasal daripada babi.
  6. Boar - Babi liar.
  7. Lard - Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
  8. Bacon - Daging haiwan yang disalai termasuk babi.
  9. Ham - Daging pada bahagian paha babi.
  10. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
  11. Sow Milk : Susu babi.
Bahagian babi yang sering digunakan dalam penghasilan produk adalah seperti berikut :-

  1. PANKREAS - bagi menghasilkan insulin
  2. LEMAK - digunakan dalam proses penghasilan susu, alat kosmetik, perisa serta pewarna tambahan, tablet serta minyak.
  3. DARAH - digunakan dalam penghasilan serum atau vaksin serta tablet.
  4. TULANG - bagi penghasilan gelatin, cairan atau emulsifier dalam ubat, minuman dan makanan. Juga digunakan dalam penghasilan kalsium fosforus dalam produk ubat gigi serta susu.
  5. KULIT - penghasilan kologen dalam perkakasan kosmetik serta ubat bagi rawatan kecantikan.
  6. ORGAN DALAMAN - bagi penghasilan media fermentasi seperti etanol, laktat, aseton dan butirat.
Semoga dengan perkongsian maklumat ini dapat memberi panduan kepada kita, khususnya kepada orang Islam dalam memilih produk yang halal untuk kegunaan harian.




Friday, August 12, 2011

Kalah, Menang, janji main..

31 Julai 2011, Aina ada sukan di sekolahnya. Suka sangat dia dpt jumpa kawan2. Kat rumah sorang2 jer, kami jer yg layan dia.

Awal2 lagi incik asben dh berpesan kat dia. Aina nie kengkadang takut skit bila ada apa2 pertandingan. Masa kat padang jer dh wat muka sedih bila nampak kami. Kami pun tinggalkan ajer dia kat khemah dgn kengkawan dia.

Incik asben awal2 dh pesan kat dia.."Aina, tak kisah kalah ke menang ke, janji main, tau?" begitulah bunyi pesanannya.

Keputusan keseluruhannya rumah sukan Aina (Hijau) dpt nombor 3..jd la..Masa kat khemah incik asben sajer2 usik Aina.

"Apa la Aina..sukan dpt nombor 3".
"Ayah..kan ayah kata, kalah ke menang tak pe, janji main. Kan Aina dh kalah" jawab Aina selamba.

Tetiba ada kakak tu manyampuk.."Kalau nk kalah baik tak yah main"..

Incik asben mati akal..

"Menyesal plak abg ckp mcm tu kat dia"..

Aku hanya bleh gelak jer sbb Aina slalu buat kami mati akal..klu lawan cakap mmg kami slalu kalah..


Siapa Itu Sahabat Iblis?

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan para blogger sekalian. Dikesempatan ini Annaz nk kongsi tentang siapakah orang yang menjadi sahabat iblis.

Terdapat 10 kategori orang yang tergolong dalam sahabat iblis. Siapa mereka itu?..
  1. Hakim yang tidak adil
  2. Orang kaya yang sombong
  3. Pedagang yang tidak jujur.
  4. Peminum arak
  5. Penghasut
  6. Orang yang beramal kerena ingin nama (riak)
  7. Orang yang memakan harta anak yatim
  8. Orang yang mempermudahkan solat.
  9. Orang yang tidak mahu menunaikan zakat.
  10. Orang yang suka termenung (mengelamun)

Semoga kita tidak tergolong di dalam golongan sahabat syaitan...


Wednesday, August 10, 2011

Pelajar Malaysia cedera diserang


Asyraf Haziq, seorang pelajar Malaysia menjadi mangsa diserang dan disamun oleh sekumpulan belia lelaki yg terlibat dlm rusuhan di London.


Ketika kejadian, Asyraf, 20, pelajar tahun pertama pengajian perakaunan tajaan MARA di Kolej Kaplan sedang menunggang basikal dengan rakannya untuk berbuka puasa di rumah rakan mereka. Beliau yang patah gigi dan bengkak pipinya dihantar ke Hospital Royal London untuk dibedah.

Kejadian itu dirakam oleh org awam dan disiarkan di dlm YouTube.



Rakaman ini menunjukkan Asyraf terduduk selepas diserang dengan mulutnya berdarah. Tidak lama selepas itu, sekumpulan pemuda datang membantunya sambil beberapa daripada mereka membuka beg yang dibawanya dan mencuri dompet serta telefon bimbitnya. Seorang pemuda kemudian dilihat meninggalkan tempat kejadian menunggang basikalnya.

Rusuhan bermula di London tiga hari lalu selepas seorang lelaki ditembak mati oleh polis di Tottenham, utara London dan merebak ke banyak bandar. Rusuhan turut berlaku di Bayswater yang menempatkan Malaysia Hall, tetapi hanya kejadian kecil berbanding di tempat lain.

Semoga rakyat Malaysia yg ada di sana selamat dan kejadian ini tidak berulang lagi.