Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Thursday, August 16, 2012

Di akhir Ramadhan ini..

Lagi 2 hari Syawal akan menjelma. Itu bermakna Ramadhan akan berlalu pergi.
Dah bermacam2 persiapan..baju raya, kuih muih, prepair duit raya dan macam2 lagi la..
Pokok pangkalnya  semua orang berlumba2 untuk membuat persiapan agar sambutan Hari Raya lebih sempurna.

Tapi bukan itu yg ingin dibicarakan di sini..
Hari nie perjalanan ku menyusuri jalan T.A Rahman menuju ke Maju Junction..ramainya orang sibuk menuju ke destinasi masing2 untuk ber shopping untuk persiapan berhari raya..

Setibanya di hadapan bangunan MARA, mataku terpaut pada sorang tua sedang duduk di kaki lima. Wajahnya sugul, kelihatan tak bermaya. Di hadapannya ada satu tin kosong.
Sudah tentu berisi wang yg tak seberapa jumlahnya hasil sumbangan orang yg lalu lalang di situ.

Sejenak aku berfikir, macam mana lah dia nak menyambur hari raya yg bakal tiba nanti seandainya hidupnya bergantung dengan belas ikhsan orang ramai..
mana pergi saudara mara dan sahabat handai?..

Lantas dalam hati aku panjatkan kesyukuran kepada Yang Maha Esa di atas seribu nikmat yg Dia kurniakan..dalam kesederhanaan dapat juga hidup sempurna tanpa perlu menagih simpati..tanpa perlu meminta2..

Moralnya di sini, walaupun kita rasa susah di kala kekurangan wang ringgit tetapi masih ada yg lagi susah hidupnya dan terpaksa meminta belas ikhsan orang lain..

Selamat Hari Raya..Maaf Zahir dan Batin..

Sunday, August 5, 2012

Giveaway : Saya Nak Sampul Duit Exclusive YANA 1 st GA

Hari nie Annaz nak join satu Giveaway dari seorang rakan blogger kita YANA.. Sebab nie 1st GA dia, jadi nak la bg sokongan kat dia..


Sapa nk join klik banner kat atas nie utk lihat syarat- syarat nya..

Ok, YANA..syarat2nya telah dipenuhi...
Annaz memangdah lama jadi follower..
agak2 ada peluang menang tak?...

Shopping Raya..

Hai, semua..sudah bersahur kan?
Annaz pagi2 lagi dah berkemas2 dah. Jap lagi nk kuar beli barang. Lagi belum tiba Hari Raya, lagi tu la shopping tak sudah2..
Rasanya tahun nie la macam2 persiapan nak dibuat tp mood nak raya belum menyemarak coz cuti tak tau la mcm mana..
Klu Annaz amik cuti sebelum raya, raya kedua dh kena keje. Klu cuti selepas raya, raya kedua baru boleh cuti...adoi..
kesian plak kat incik hubby coz cuti dia dah lulus..
Ini la nasib klu keje beruniform...
tak per la..malas nk citer pasal cuti wat sedey jer...

Semalam satu hari suntuk bershopping sakan...mula2 ke Wangsa Walk cari kapet...meriah juga kat situ...habis beli kapet cari kasut raya anak..Annaz pun amik kesempatan beli satu...hik..hik..





Habis dh 2 barang dh cari...
dan2 jer Aina merengek2 nk jalan kat Masjid India. Sebenarnya malas nk ke sana...mesti ramai orang.

Nak puaskan hati dia, park kete kat Pekeliling, naik LRT pegi SOGO. Punya la  susah nk beli tiket coz terrr....lalu ramai manusia...
Cari baju raya Aina jer..sesak nafas..
Adoi..bersesak2 pilih pakaian..
Tu tak kira lagi dengan suara budak2 menangis..
Ha..satu lagi yg memang dah jadi perkara biasa..
Pengumuman anak2 kehilangan mak ayah..
Jaga2 la anak waktu bershopping, yer...

Kaki dah lenguh, baju anak dah cari, dah tak larat nak jalan..
apa lagi balik la..
Jalan memang jem giler..
sib baik naik LRT jer







Wednesday, August 1, 2012

Mood demam...

hi, semua..
apa khabar agaknya rakan2 blogger sekalian..
sihat2 la hendaknya..
hari ni Annaz kurang sihat, demam selesema..

lama tak ber'update' blog nie..bukak punya bukak, banyak entry dah masuk dalam draft..
kenapa la weiii..jd lagu tu..
so, apa lagi la..jari jemari nie sibuk la post kan kembali utk tatapan semua..
klu ada yg dh baca ok la tu...

apa2 pun sekarang nie aku perlu berehat.. tunggu idea baru sampai, baru menulis semula...
sebelum tu Annaz nk ucapkan Selamat Berpuasa pada yg beragama Islam..

Ok..da..daa...

Try masak resepi dr majalah


Ada masanya mmg rajin nk cuba resepi baru. Tengok dlm majalah tu cam sedap jer. Apa lg, suh incik hubby pilih la mana yg berkenan..

Pilih punya pilih...yg dia berkenan Sotong Istimewa Nasilia...
Ok...siap ke dapur...

Hasilnya boleh tahan tp kurang pedas jer...
Tak pe lain kali boleh diperbaiki...

Sup Cendawan Berkrim..

Salam sejahtera kepada semua rakan blogger..
dah terlalu lama rasanya Annaz tidak berkongsi apa citer dgn u all.
Hari nie, sebagai permulaan membuka kembali halaman ini, Annaz nk kongsi satu resepi utk u all..
Mana tau klu ada yg n mencuba..
Bukan rekaan sendiri pun..
Resepi nie diambil dari majalah RASA bulan Februari 2012

Bahan2nya :

4 sudu makan tepung gandum
200gm cendawan butang (dibahagi 2, satu dikisar halus, satu lagi dipotong halus)
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 biji kentang - dipotong dadu
Garam, gula dan serbuk lada hitam secukup rasa
Air secukupnya

Cara memasak:

1. Panaskan minya dan tumis bawang besar, bawang putih hingga kuning dan naik bau.

2. Kemudian masukkan kentang dan tunggu hingga empuk.

3. Masukkan cendawan kisar dan biarkan seketika.

4. Setelah itu, masukkan tepung gandum yang dibancuh dan kacau sentiasa.

5. Masukkan cendawan yang dipotong halus. Perasaan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya.

6. Biarkan masak sehingga mendidih dan pekat, kemudian angkat.

Annaz dah resepi nie dan terbukti mmg sedap dan berkrim..
Buktinya,,

Tarrraaaa....


Selamat mencuba...

Tersalah cukur..


Sorang pesakit lelaki akan menjalani pembedahan. Dtg sorang nurse membawa pisau cukur kepadanya.

Pesakit : Cantik gak nurse nie...(katanya dm hati..gatal gak. Sakit2 pun nk menggatal)

Nurse : Encik..nk cukur sendiri ke atau encik nk saya cukurkan?

Si Pesakit teringat kata2 seorang kawannya. "Dulu masa aku nk operate, kena cukur aku punya tuttt...sbb nk masuk tiub kat salur kencing. "Alamak.." katanya dlm hati.

Pesakit : tak pe..tak pe. Saya cukur sendiri la.

Nurse tu pun blah lah selepas bg pisau cukur kat pesakit tu.
Si Pesakit tu pun masuk lah ke toilet. Habis smua hutan2 kena tebang...hahaha..
"Ok..siap". Bila dh puas hati, dia pun balik smula ke katilnya.

Setengah jam kemudian dtg la 2 orang nurse yg kecik molek ke katil beliau.

Nurse 1 : Encik dh cukur?
Pesakit : Dah...(konfiden jer jawab..)
Nurse 1 : Boleh saya tengok?
Pesakit : Nak kena tengok gak ke? Malulah saya..
Nurse 2 : Tak pe, Encik. Kami pun malu gak. Tp kena jugak tengok.

Si Pesakit pun slow2 tarik kain sarungnya ke atas. Bila tiba separas peha, nurse yg 2 org td menjerit dan lari lintang pukang.

Pesakit : Lari la pulak. Td nk tengok sgt (rungutnya dlm hati)

Jap lg dtg sorang pembantu perubatan lelaki.

Pembantu Perubatan : Encik dh cukur?
Pesakit : Dah
Pembantu Perubatan : Boleh saya tengok?

Si Pesakit pun tarik kainnya ke atas. Bila tiba separas lutut...

Pembantu Perubatan : Encik tak cukur lagi nie. Tak pe. Nanti saya tlg cukurkan.

Si Pesakit terpinga2..Dalam hatinya berkata " Patut la nuse tu lari. Rupanya kena cukur lutut. Tp aku dh "tebas" habis kat tempat lain".
Dalam hati hanya Tuhan saja yg tahu betapa malunya seandainya nurse yg 2 org tu tengok hasil "tebasan" aku..hik..hik..hik..

Yg nk di operate pun dh tentulah lutut. Takkan cukur tempat lain pulak. Kengkawan salah bg maklumat...

Haruuuu...

Cover line konon..



Ada ketikanya berlaku sesuatu yg agak memalukan.
spt nk terjatuh masa berjalan, tersalah org, terkentut di khalayak ramai....hehehe..
ketika tu terpaksa la cover line..
betul tak..?..tak mengaku x per...
ikuti kisah di bawah...:-

Ketika di dalam kedai emas :
kat satu kedai emas, ade sorg pmpuan
terkentut ketika menonggeng melihat
cincin.
dy tersipu2 malu dn melihat skliling dn
perasan ada promoter kt blakangnye..
promoter tu tnya la 'bleh sy bntu?'
pmpuan tu anggap prmter tu x dgr la
dy kentut jd dy jwb 'brapa hrga cincin
ini?'
promoter: 'klau tgk pon puan bleh
terkentut, sy pasti puan akn terberak
bila tau harganya'..
Ada kwn syer di Facebook..
Utk suka2 aje...

Tindik sana tindik sini

Dah jadi trend agaknya..
ada org suka tindik sana, tindik sini..
cantik sgt ker?..mcm seksa jer...


Lelaki nie memiliki 453 tindikan di tubuhnya..
Tindik di bibir, hidung, kening dan 278 lagi di kemaluan..
Dahsyat...

Sumber : KOSMO

Ada beberapa lg gambar yang d search dar Google..
Saja nk syer jer dgn u all...





cantik ker?
unik ke?
atau...
u all tengok n nilai sendiri la...

Kelakuan pelik tapi unik...


Perangai manusia nie kengkadang pelik2 skit..
Giler2 pun ada...
Mcm yg tersiar di akhbar, gambar2 yg di upload pengguna laman sosial Facebook..

Mula2 dulu..


Planking..
Meniarap seperti sekeping papan..
Ada yg buat di tempat2 merbahaya. Tak kurang juga ada yg terkorban nyawa...
mcm2 kan?..

Kemudian..


Duduk seperti gaya orang Thailand. Kira ok la...
sopan skit..

Lepas tu...

Bertenggek seperti burung hantu..
ada yg wat kat atas pagar la.., atas bumbung rumah la...kat mana2 dorang suka..
Mcm nk uu..uukk..pun ada..hehehe...

Abis tu...


Tergantung seperti kelawar..
kaki ke atas, kepala ke bawah..


Trend terbaru...
yg nie jijik skit..

Pengguna laman sosial yg terdiri dr lelaki dan wanita melakukan aksi seperti meniarap dalam tandas...jijiknya..kepala kat mangkuk tandas plak tu...anda sanggup ker?...


Walau mcm mana pun aksi2 nie walaupun agak merbahaya dan menjijikkan, ianya ttp sesuatu yg unik...