Pages

Follow Me

Tinggalkan Link Anda...

NuffnangX

Wednesday, August 1, 2012

Sup Cendawan Berkrim..

Salam sejahtera kepada semua rakan blogger..
dah terlalu lama rasanya Annaz tidak berkongsi apa citer dgn u all.
Hari nie, sebagai permulaan membuka kembali halaman ini, Annaz nk kongsi satu resepi utk u all..
Mana tau klu ada yg n mencuba..
Bukan rekaan sendiri pun..
Resepi nie diambil dari majalah RASA bulan Februari 2012

Bahan2nya :

4 sudu makan tepung gandum
200gm cendawan butang (dibahagi 2, satu dikisar halus, satu lagi dipotong halus)
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji bawang putih - dikisar
2 biji kentang - dipotong dadu
Garam, gula dan serbuk lada hitam secukup rasa
Air secukupnya

Cara memasak:

1. Panaskan minya dan tumis bawang besar, bawang putih hingga kuning dan naik bau.

2. Kemudian masukkan kentang dan tunggu hingga empuk.

3. Masukkan cendawan kisar dan biarkan seketika.

4. Setelah itu, masukkan tepung gandum yang dibancuh dan kacau sentiasa.

5. Masukkan cendawan yang dipotong halus. Perasaan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam secukupnya.

6. Biarkan masak sehingga mendidih dan pekat, kemudian angkat.

Annaz dah resepi nie dan terbukti mmg sedap dan berkrim..
Buktinya,,

Tarrraaaa....


Selamat mencuba...

2 comments:

  1. sedapnya...biasanya kalau nak makan mushroom soup saya akan ke pizza hut..tp lepas ni bolehla try resepi annaz pulak :-)

    ReplyDelete